Κοντινά Αξιοθέατα

Ο Σταυρός βρίσκεται σε ένα κεντρικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων περιμετρικά του, θα βρείτε μια σειρά από αξιοθέατα, που αξίζουν την προσοχή σας. Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε πληροφορίες γι’ αυτούς που θεωρούμε πιο σημαντικούς.

Άγιον Όρος

Το μοναστικό κράτος του Άγιου Όρους, βρίσκεται στην χερσόνησο του Άθως στην Χαλκιδική. Τα μοναστήρια του, που αποτελούν μνημεία της βυζαντινής περιόδου, είναι παγκοσμίως γνωστά. Η είσοδος στο Άγιον Όρος επιτρέπεται μόνο στους άντρες. Ωστόσο, μπορείτε να απολαύσετε τα μισά από τα μοναστήρια σε κάποια από τις κρουαζιέρες, που πραγματοποιούνται καθημερινά από το λιμάνι, κυριώς, της Ουρανούοπολης.

Αμμουλιανή / Γαϊδουρονήσια

Επισκεφτείτε την Αμμουλιανή και κολυμπήστε στην πιο διάσημη και όμορφη παραλία του νησιού, τις Αλυκές. Η πρόσβαση γίνεται ακτοπλοϊκώς, μέσω του λιμανιού της Τρυπητής. Το ferry boat θα σας μεταφέρει εκεί σε μόλις 15 λεπτά. Με δικό σας σκάφος ή νοικιάζοντας βάρκα από την Ουρανούπολη, μπορείτε να επισκεφτείτε και τα μαγευτικά Γαϊδουρονήσια. Οι παραλίες της Αμμουλιανής, και των Γαϊδουρονησιών θα σας μαγέψουν χωρίς αμφιβολία.

Καταρράκτες Βαρβάρας

Μια εξόρμηση που δεν πρέπει να χάσετε! Σε απόσταση περίπου 30 λεπτών από το Hotel Rihios, βρίσκονται οι δύο καταρράκτες της Βαρβάρας, ενός ορεινού χωριού της Χαλκιδικής. Κρυμμένοι μέσα σε ένα πλούσιο δάσος με ίταμους, σκλήθρα,φλαμουριές, οξιές,άγριες φουντουκιές και καστανιές, οι καταρράκτες της Βαρβάρας αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Πεζοπορία στην κατάφυτη φύση και κολύμπι στα παγωμένα νερά των καταρρακτών είναι ο απόλυτος συνδυασμός ηρεμίας, αναζωογόνησης και γαλήνης!

Στάγειρα / Άλσος Αριστοτέλη

Αμέσως μετά την Ολυμπιάδα, μπορείτε να επισκεφτείτε τα Αρχαία Στάγειρα, την γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη. Λίγα χιλιόμετρα πιο μετά, θα βρείτε και το Πάρκο του Αριστοτέλη. Ένα μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής, όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά όλες τις εφευρέσεις του μεγάλου φιλόσοφου. Κατά μήκος της καταπράσινης διαδρομής, θα βρείτε πολλούς κολπίσκους, οργανωμένους και μη για να απολαύσετε τη θάλασσα.

Λίμνη Βόλβη

Η λίμνη Βόλβη αποτελεί έναν ιδανικό τόπο ημερήσιας απόδρασης για τους επισκέπτες της περιοχής του Σταυρού. Η λίμνη είναι ένα σπάνιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει παραλίμνια δάση, ποταμούς και ρυάκια. Ο Ρήχειος ποταμός, απ’ όπου ονομάστηκε και το ξενοδοχείο μας, μεταφέρει τα πλεονάζοντα νερά της λίμνης, στον Στρυμονικό κόλπο. Στην λίμνη ζουν περισσότερα από 21 είδη ψαριών και ζουν ή αναπαράγονται περισσότερα από 200 είδη πτηνών.

Μοναδικά Σπήλαια

Δύο από τα ωραιότερα σπήλαια της Ευρώπης βρίσκονται πολύ κοντά στο Σταυρό: το Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες και το Σπήλαιο του Αγγίτη στη Δράμα. Ο πλούσιος διάκοσμος των σπηλαίων αυτών, που περιλαμβάνει τεράστιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς θα σας αφήσουν άφωνους. Το σπήλαιο του Αγγίτη, είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα, που το διασχίζει ένας ποταμός, ο Αγγίτης.

Θεσσαλονίκη

Σε απόσταση 80 χλμ από το Σταυρό η 2η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας αξίζει την επίσκεψη σας. Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί πολλά σπουδαία βυζαντινά μνημεία, όπως τα Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και αρκετές Ρωμαϊκές, Οθωμανικές και εβραϊκές δομές. Μην χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τη Θεσσαλονίκης και να γνωρίσετε από κοντά την ιστορία της, τη γαστρονομία, τα μυστικά και τους μύθους της.

Μουσείο Αμφίπολης

Μια «ξενάγηση» στην αρχαιότητα, μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης του Μουσείου της Αμφίπολης, που αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες πόλεις κατά τους αρχαίους χρόνους. Στα εκθέματα του κυριαρχούν οι υπέροχοι αμφορείς, νομίσματα, εντυπωσιακά κοσμήματα, αγάλματα και ψηφιδωτά μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από παλαιότερες ανασκαφές, αλλά και από τις πιο πρόσφατες στον Τύμβο Καστά.

Φίλλιποι

Το αρχαίο θέατρο Φιλίππων βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου της ακροπόλεως και στηρίζεται στο ανατολικό τείχος της πόλης των Φιλίππων. Η πόλη πήρε το όνομά της το 356 π.Χ. από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’. Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ανάμεικτη περιήγηση, αφού οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια από την ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή, και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Το οκτάγωνο, η ρωμαϊκή αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τμήματα των τειχών της πόλης, είναι τα πιο γνωστά από αυτά. Ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ελλάδας λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι στο χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.

Βεργίνα

Ο τάφος του Φίλιππου Β’ και το υποβλητικό μουσείο των βασιλικών τάφων βρίσκονται στη Βεργίνα. Κτισμένο κάτω από τη γη και καλυμμένο εξωτερικά με χώμα, το αρχαιολογικό μουσείο της Βεργίνας δημιουργεί την εντύπωση ενός αρχαίου ταφικού τύμβου. Διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, το υπόγειο κτήριο εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία: τους βασιλικούς τάφους και τις θαυμάσιες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης και του βασιλικού κυνηγιού -τα μοναδικά πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής αρχαιότητας που έφτασαν ως εμάς. Σε έναν χώρο σκοτεινό, τα αρχαία αντικείμενα, ολόφωτα, κυριαρχούν. Η χρυσή λάρκανα και το στεφάνι είναι τα βασικότερα. 

Πέλλα

Επισκεφτείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο – Μουσείο! Η αρχαία Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους από τις αρχές του 4ου αιώνα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μια άρτια οργανωμένη πόλη, αντάξια της ιστορίας της. Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ανασυνθέσει τα στοιχεία που του παρείχαν τα μνημεία κατά την περιήγησή του και να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές τις καθημερινής, αλλά και δημόσιας ζωής της πόλης. Αξίζει να θαυμάσετε από κοντά τα ευρήματα του Μακεδονικού πολιτισμού, μια κληρονομιά ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας.